Tones lille hjørne




Chop Suey med svin, seamfrø brokkoli og nudler

  • 29.01.2016, 13:09

Den første retten vi prøvde fra Adams Matkasse var en Chop Suey! Jeg legger ikke ut selve oppskriften, da jeg føler det blir feil. Forøvrig tror jeg de aller fleste skjønner hva en skal gjøre, når en ser hva vi fikk i kassen!

Dette fikk vi i kassen for å lage maten:

  • Brokkoli
  • Chili (halvparten skulle bli spart)
  • Chop Suey-base
  • Nudler
  • Revet gulrot
  • Sesamfrø
  • Fire svinekoteletter 

Ifølge Adams Matkasse blir dette næringsinnholdet:

  • 725 kcal
  • 46 g protein
  • 49 g kolhydrater
  • 37 g fett




Maten var lett og rask og lage. Men gud så lite saus! En bitteliten pose. Vi merket ingenting til det. Og vi brukte ikke 1/3 av nudlene en gang, hvem liker vel nudler liksom? Så det ville jo vært enda mindre smak om vi gjorde det helt som en skal. MEN det metta godt! Vi spiste oss mette. Og det var nok til kveldsmat og lunsj for meg også. Selv om vi som sagt nesten ikke brukte nudler.

Så etter første middag var vi ganske fornøyde, savnet smak, men sånn er livet.

 

Igjen vil jeg påpeke at dette er ikke sponset eller noe! Samtidig vil jeg nevne at ut måneden er det tilbudet vi brukte fortsatt der (cirka halv pris). De har stadig vekk tilbud. De har også vervekoder man kan bruke. Når en bruker en slik kode vil den som bruker den få en stakkarslig femtilapp i rabatt + en fruktkasse. Når personen får esken sin, vil den som eier den koden få 200 kroner rabatt på sin neste eske. Det er vel aldri verdt å bruke en slik kode, men de finnes. Min kode er: K1286194.


  • Publisert i Blogg




  • Adams matkasse

    • 28.01.2016, 12:19

    Da ble det endelig bestemt for noen uker siden at vi skal prøve Adams matkasse. Rett og slett fordi vi synes det er gøy å prøve nye ting. Vi gikk for express, for det frister med mat som er rask å lage.Vi tok med fruktkasse, og har valgt mat for fire personer på fem dager. Vi har ikke trua på at det er nok mat for fire voksne, men at det heller er nok for oss to! 

    Dette er på ingen måte sponset, og er kun for å dele våre opplevelser.

    Spesifikt om rettene vi fikk sendt i posten skal jeg gå mer innpå i dagene som kommer, men her er litt informasjon om selve kassen. Planen var egentlig å ta ett fint bilde mens alt lå i kassen, men det lå så bra pakket inn med kjølepose og elementer at det måtte først ryddes i. Jeg er så heldig å ha en samboer som er med og rydder, og dette tenkte ikke han over så han hadde ryddet ut hele esken før jeg i det hele tatt fikk det med meg! Jeg føler meg veldig heldig som har en som er så flink til å rydde i stand, men da ble det ingen bilde av dette. Sånn er det når man plutselig får en telefon.

    Hva vi fikk i kassa (545 kroner, inngangstilbud. Vanlig pris: 1095):

    • Menyhefte
    • Gave: Olje fra Vita (som gjør at det ikke var behov for olje hjemme, slik som det står lengre ned)
    • Brokkoli
    • Chili
    • Grønt eple
    • Forkokte poteter
    • Gul løk
    • 1 kg økologiske gulerøtter
    • 2 pakker hjertesalat (to hoder i hver pakke)
    • Pastinakk
    • Revet gulrot
    • Urtepoteter
    • 2 pakker fullkorn tortilla (fire lomper i hver pakke)
    • Mais (korn på boks)
    • Nudler
    • Oregano (liten pose, riktig mengde til rett)
    • Sesamfrø (samme som over)
    • Pitabrød (fire stykker)
    • Økologiske kidneybønner
    • Bernaisesaus
    • Chili con carne-base
    • Chop suey-base
    • 2 pakker Fiskegrateng
    • Kyllingburger (pakke med fire stykker)
    • 2 pakker svinekoteletter
    • Tomatsalsa
    • Torskefilet

     

    Alt som skulle være kaldt lå i en termospose sammen med kjøleelementer. Det var svært kaldt den dagen vi fikk esken, så det var vel ikke behov for det, men kjekt å vite for når det er varmere ute!

    Hva vi fikk i fruktkassa (149 kroner, fast pris):

    • Ananas
    • Mango
    • 3 pærer
    • 3 appelsiner
    • 8 kiwi
    • 3 røde epler
    • 3 gule epler
    • 150 gram søt paprika

     

    Hva vi ble anbefalt å ha hjemme:

    • Olivenolje
    • Olje
    • Pepper
    • Salt
    • Smør

     

    Rettene vi skal lage:

    • Kyllingburger i pitabrød med ovnsbakte urtepoteter, salat og tomatsalsa
    • Chop suey med svin, sesamfrø, brokkoli og nudler
    • Smørstekt torsk med bakte rotgrønnsaker, stekte poteter og bernaisesaus
    • Chili con carne med økologiske bønner, mais og tortillachips
    • Fiskegrateng med eple- og gulrotsalat

     

    Selve pakken fikk vi litt over syv på mandagen, da ringte en hyggelig person og sa at nå var han der og lurte på hvilken inngang vi har (det er jo tre innganger der vi bor, på en måte fire). Alt gikk veldig greit og jeg føler jeg fikk tusen sms og tusen eposter i forveien.

    Igjen vil jeg påpeke at dette er ikke sponset eller noe, og jeg vet ikke engang hva jeg selv synes ennå! Samtidig vil jeg nevne at ut måneden er det tilbudet vi brukte fortsatt der (cirka halv pris). De har stadig vekk tilbud. De har også vervekoder man kan bruke. Når en bruker en slik kode vil den som bruker den få en stakkarslig femtilapp i rabatt + fruktkassa gratis. Når personen får esken sin, vil den som eier den koden få 200 kroner rabatt på sin neste eske. Det er vel aldri verdt å bruke en slik kode, men de finnes. Min kode er: K1286194.


  • Publisert i Blogg




  • Oppsummering 300kr1uke

    • 27.01.2016, 13:00

    Da var ukens middager over! Og dette er hva vi fikk til overs:

    • 150 gram makaroni
    • Masse potet (rundt to kilo)
    • Masse løk (over to kilo)
    • 12 buljonger
    • 21 brødskiver (men vi skulle egentlig spist hvertfall fire til i løpet av middagene)
    • 15 egg
    • 6 poser ris (to porsoner per pose)
    • 1,45kg kyllingfilet
    • Nesten to hele hvitløk
    • En halv kålrot
    • 2 gulerøtter

    Dette er verdi til rundt 350 kroner. Det eneste jeg er i tvil om verdien til er kålroten, men en halv kålrot er ikke to kroner en gang. Det var 13 kroner igjen på budsjettet, men da ble ikke olje tatt med og brød ble kuttet flere ganger. Uansett hvordan en vrir og vender på det, så ble det da 50 kroner per middag per person i en uke - MAKS. Det er fortsatt rimelig synes jeg. Og da sitter man igjen med godsaker som kylling, og basisvarer som egg, ris og grønnsaker.



    Så la oss se på oppskriftene vi har hatt:

    1. Fiskegrateng (Forslag: 26 kroner, ble: 43,9/19,99 kroner)
      • Kommentar: Desidert ukas nedtur! Hvordan noen kan like dette skjønner jeg ikke.
      • Forslag til bedring: Mer grønt, en kvart brokkoli er ikke nok for en voksen person!
      • Prismessig: Med en pris på akkurat under tieren per person er dette uten tvil en rimelig middag.
      • Pris per 100 kalori: 2,25 kroner
      • Næringsinnhold: Lav på fett, ellers bra. Men lite kalorier.
    2. Tomatsuppe (Forslag: 26 kroner, ble: 117,4/25,63 kroner)
      • Kommentar: Veldig god og enkel.
      • Forslag til bedring: Litt sukker for bitterhetens del.
      • Prismessig: Akkurat som forrige, ingen tvil om at det er rimelig! 
      • Pris per 100 kalori: 2,04 kroner!
      • Næringsinnhold: Høy på protein og fett! Skal vel nevnes at fettet er kunstig høyt
    3. Pasta med parmesan (Forslag: 33,5 kroner, ble: 87,50/38,25 kroner)
      • Kommentar: Nam nam nam. Skulle bare gjerne hatt litt mer smak..?
      • Forslag til bedring: Mer krydder!
      • Prismessig: Med nesten dobbel pris av fiskegratengen bør man ikke lure seg selv, denne metter mye mer, og er egentlig nok for tre personer!
      • Pris per 100 kalori: 2,23 kroner.
      • Næringsinnhold: Lav på fett, veldig høy på protein. 
    4. Laks (Forslag: 52,5 kroner, ble: 69,90/50,13 kroner)
      • Kommentar: Hvorfor tre porsjoner fisk til to personer?
      • Forslag til bedring: Så var den med mer grønt ved siden av.. denne kvarte brokkolien er ikke nok!
      • Prismessig: 25 kroner per person er fortsatt innafor. 
      • Pris per 100 kalori: 3,34 kroner!!
      • Næringsinnhold: Litt over grenseland med fett, høy på protein.
    5. Taco (Forslag: 47 kroner, ble: 57,30/48,52 kroner)
      • Kommentar: Denne er vanskelig å si helt konkret.
      • Forslag til bedring: Lefser. Pitabrød..
      • Prismessig: Som med laksen er det innafor, og denne metter jo svært godt i forhold til pris når en bruker taco kittet.
      • Pris per 100 kalori/næringsinnhold: Her spørs det jo helt hva en legger på selv, og er derfor ikke tatt med
    6. Chili con carne (Forslag: 55 kroner, ble: 110,55/72,14 kroner)
      • Kommentar: Nam. 
      • Forslag til bedring: I stedet for chili bønner ta kidney, billigere og kan ha mer. 
      • Prismessig: 36 kroner for en person er jo ikke dyrt, men når en vet at en fjerdedel av prisen kommer fra en boks bønner som man kunne laget tilsvarende selv for en femmer.. Ja.
      • Pris per 100 kalori: 3,49!
      • Næringsinnhold: Mye kalorier, lav på fett, veldig veldig høy på protein!
    7. Grønnsaksuppe med grovbrød (Forslag: 26 kroner, ble: 155,43/32,01 kroner)
      1. Kommentar: Grei nok..
      2. Forslag til bedring: Har egentlig ingen.
      3. Prismessig: Ikke så dyr, men dette er en rett jeg ser på som slankemat. Fyller magen, gir ikke mye næring.
      4. Pris per 100 kalori: 3,99!!
      5. Næringsinnhold: Veldig, veldig mager. Blir høy på protein da det er så lite kalorierer generelt sett i retten.

    Av disse rettene er det Chili con Carne som overasket mest, for den var god! Og de eneste to rettene jeg ikke skal ha igjen er fiskegratengen fra first price og grønnsaksuppen. 

    Men det mest positive for min del med dette prosjektet: Slippe å tenke på hva vi skal ha til middag en hel uke.

    For det..det var deilig!


    #300kr1uke


  • Publisert i 300kr1uke




  • Dag 7: Grønnsaksuppe med grovbrød

    • 26.01.2016, 13:00

    En i NAV har laget en meny for de som ønsker å spare penger. I dag er det Grønnsaksuppe med grovbrød vi skal prøve! 

    Fra artikkelen:

    Søndag: Grønnsaksuppe med grovbrød (26 kroner)

    Skrell grønnsaker og del dem i små terninger. 4 gulrøtter, noen poteter, en halv kålrabi og en purreløk

    Kok opp vann og salt. Ha i grønnsakene og kok i noen minutter til de er møre.

    Tilsett kyllingstrimler når grønnsakene nesten er kokt.

    Smak til med buljong og eventuelt litt salt og pepper. Ha gjerne litt hakket persille over suppen ved servering.

    Server gjerne med brød eller flatbrød.

    Handleliste:

    • Kålrabi
    • Purreløk
    • Kyllingfilet

    Dette ble til sammen 155,43 kroner.

    Næringsinnhold (sammenlagt per person):

    Suppen: kcal: 400,8 / fett: 3,8 / protein: 26,8 / karbo: 56,5

    Tallene er ifølge matvaretabbelen.no evnt det som står på varen. det eneste jeg har regnet ut er for å finne ut i forhold til hvor mye vi spiste. Igjen valgte vi å hoppe over brødet.

    Det er anbefalt av helsedirektoratet at 25-40% energi skal komme fra fett og 10-20% fra protein. Resten skal da naturligvis komme fra karbohydrater. Med denne retten dekker fett rundt 6% og protein nesten 27%. Dette er med andre ord en grei rett for de som ønsker å få lite kalorier fra fett.



    Vår mening:

    Tone: God smak, men er kjedelig, er ikke suppe jeg helst vil ha.

    GT: God, vet ikke hva mer jeg skal si.

    Ressurser til gode / som ble brukt:

    Ressurser som ble brukt fra tidligere dager: 2 buljonger, gulrot, potet, løk

    Ressurser som er til gode: 150 gram makaroni, masse potet, masse løk, 12 buljonger, 21 brødskiver, 15 egg, ris, kylling, hvitløk og gulrot.

    Sum:

    Pris for alt vi måtte kjøpe til dagens rett: 155,43  - 129,43 kroner mer enn anslått! Vi kjøpte inn for 641,88 kroner.

    Pris for det vi faktisk spiste til dagens rett:  kroner 32,01 med kylling (18,14 uten) -  6,01 kroner mer enn anslått! Faktisk forbruk ble derfor 286,67 kroner.

     


    #300kr1uke


  • Publisert i 300kr1uke




  • Dag 6: Chili con carne

    • 25.01.2016, 13:00

    En i NAV har laget en meny for de som ønsker å spare penger. I dag er det Chili con carne vi skal prøve! 

    Fra artikkelen:

    Lørdag: Chili con carne (55 kroner)

    Kutt opp løk, hvitløk og gulrot på forhånd. Kutt løken i små biter, og gulroten i smale skiver. Bruk gjerne ostehøvel til gulroten.

    Kok opp villris, følg anvisning på pakken (2 poser)

    Ha margarin eller olje i en varm gryte (eller stekepanne). Vent til margarinen slutter å bruse, og brun kyllingkjøttdeig sammen med løk og hvitløk

    Hell over de tomatene du kjøpte og la det surre i 3?4 minutter. Senk temperaturen til under halv.

    Bland inn chilibønner, gulrot og krydder (salt, pepper, chilipulver og spisskummen). I stedet for fersk chili kan du bruke chilipulver. Det anbefaler jeg at du kjøper. Det har du lenge. La det koke et par minutter og smak til med salt.

    Ta over all ris opp i gryteretten og rør godt. La det stå på svak varme i 5 minutter.

    Spis gjerne med to brødskiver (grovt brød)

    Lag en liten salat med salatblader, tomat, agurk og mais.

    Dersom du ikke har gryte, kan du brune kyllingkjøttdeigen i stekepanne, og etter hvert som du skal ha over risen, kan du ta alt over i en kasserolle.

    Handleliste:

    • Hvitløk
    • Gulrot
    • Villris (2 poser)
    • Tomatboks satset vi på
    • Chilibønner

    Dette ble til sammen kroner 92,85. Nb, vi greide først i dag å se at denne faktisk var con og ikke sin som vi først trodde. Derfor må vi legge til17,70 for kjøttdeigen. Da blir det 110,55 vi handlet inn for.

    Næringsinnhold (sammenlagt per person):

    Salat: kcal: 32,3  / fett: 0,1 / protein: 1,4 / karbo: 6,5

    Chili con Carne: kcal: 1000,3 / fett: 23,2 / protein: 63,2 / karbo: 131,6

    Til sammen: kcal: 1032,6 / fett: 23,3 / protein: 64,6 / karbo: 138,1

    Tallene er ifølge matvaretabbelen.no evnt det som står på varen. det eneste jeg har regnet ut er for å finne ut i forhold til hvor mye vi spiste. Vi valgte å skippe brød, og lage egen ris. Villrisposene vi så på kommer i åtte pakker, og en pakke er to porsjoner. Det er derfor sykt mye ris, og derfor blir det veldig mye fra karbohydrater. Veeldig høy kalorimengde på denne middagen. Vår versjon hadde rundt 150 kalorier mindre per person, og rundt 30gram karbohydrater mindre.

    Det er anbefalt av helsedirektoratet at 25-40% energi skal komme fra fett og 10-20% fra protein. Resten skal da naturligvis komme fra karbohydrater. Med denne retten dekker fett rundt 15 % og protein 25 %. Akkurat som med pasta med parmesan dekkes proteinbehovet for en dag for de aller fleste etter denne retten. Fett derimot er litt lavt.



    Vår mening:

    Tone: Godt og enkelt, faktisk ikke prøvd dette før. Ville nok byttet ut chili bønner med kidney beans, det ville vært rimligere og vi kunne hatt mer (og det er jo samme bønner, bare at chilli bønner er med saus). Ville ikke hatt salat ved siden av, og heller brukt mer løk og grønt i maten.

    GT: Den var veldig god.

    Ressurser til gode / som ble brukt:

    Ressurser som ble brukt fra tidligere dager: Salat, agurk, løk, mais.

    Ressurser som er til gode for videre dager: 150 gram makaroni, masse potet, masse løk, 14 buljonger, 21 brødskiver, 15 egg, ris, hvitløk og gulrot.

    Sum:

    Pris for alt vi måtte kjøpe til dagens rett: 110,55 - 55,55 kroner mer enn anslått! Vi har hittil kjøpt inn for 486,45 kroner.

    Pris for det vi faktisk spiste til dagens rett: 72,14 kroner - 17,14 kroner mer enn anslått! Chili bønner var latterlig dyrt, dyrere enn kjøttet. Faktisk forbruk hittil er derfor 254,66 kroner. Vi har 45,34 kroner igjen for den siste retten. Den er anslått til å bare være 26 kroner, så det bør jo gå..?


    #300kr1uke


  • Publisert i 300kr1uke




  • Dag 5: Taco

    • 24.01.2016, 13:00

    En i NAV har laget en meny for de som ønsker å spare penger. I dag er det taco vi skal prøve! 

    Fra artikkelen:

    Fredag: Taco (47 kroner)

    Stek kjøttdeig og bland inn tacokrydder.

    Kutt alle grønnsaker (løk, tomat, agurk, salat)

    Serveres med rømme, mais, tacosaus fra Kit og tacoskjell

    Handleliste:

    • Kjøttdeig
    • Tacokit (saus, krydder og skjell i ett)
    • salat
    • Mais
    • Tomat ble sløyfet, da vi begge misliker vanlig/hva enn jeg skal kalle det tomat
    • Agurk

    Dette ble til sammen kroner 57,3.

    Næringsinnhold (sammenlagt per person):

    Denne tar jeg ikke med, rett og slett fordi det spørs så veldig på hvor mye du bruker av diverse ting.

    Vår mening:

    Tone: Taco er alltid godt! Men er ikke shell jeg ville tatt.

    GT: Taco er godt, men ville helst laget det på egen måte.

    Ressurser til gode / som ble brukt:

    Ressurser som ble brukt fra tidligere dager: Rømme, løk

    Ressurser som er til gode for videre dager: 150 gram makaroni, masse potet, masse løk, 14 buljonger, 21 brødskiver, 15 egg, salat, mais og agurk.

    Sum:

    Pris for alt vi måtte kjøpe til dagens rett: 57,30 - 10,30 kroner mer enn anslått! Vi har hittil kjøpt inn for 375,90 kroner.

    Pris for det vi faktisk spiste til dagens rett er litt vanskelig å beregne, men si cirka: 48,52 kroner - 1,52 kroner mer enn anslått! Kan nok ha noe med rømmebruk å gjøre. Faktisk forbruk hittil er derfor 182,52 kroner.


    #300kr1uke


  • Publisert i 300kr1uke




  • Sparetips ved mat

    • 23.01.2016, 13:00

    Hele poenget med 300 kroner for to på en uke er jo å spare penger. For min del er det jo litt for gøy. Det er gøy å prøve nye ting, og å teste ut sånne spareråd. Jeg tenkte jeg skulle komme med mine!

    • Spis ikke (ofte) på restauranter, utesteder også videre. Det er DYRT!
    • To brødskiver til lunsj er vesentlig billigere enn lunsj fra Meny
    • Spis hos andre, foreldre og venner! (NB: snylting er ikke kult, men uansett hvordan du ser på det så sparer du jo penger om du får maten..)
    • Ikke kast rester! Spis det senere. Tomatsuppe til overs? Supert som kvelds eller frokost. Kokte poteter til overs? Stek det som tilbehør til ett annet måltid
    • Følg med på tilbud, slå til når du kan!
      • .. men ikke kjøp ting du ikke ville kjøpt vanligvis, da er det jo liten vits..
    • Se etter røde lapper / dårlig dato varer - de er ofte halv pris! Kan jo fryses.
    • Prøv å spis grovere, da blir du mettere både fortere og lengre. Da trengs mindre mat.
    • Prøv billigprodukter, first price og Rema 1000 sine billigmerker er ofte minst like gode, og gjerne halv pris av andre varer!
    • Lag mat selv! Spesielt om du gjør som min søster, og lager mat til ti middager samtidig, blir det ofte vesentlig billigere. Da kan du også ha rask middag en annen gang. Du trenger ikke være like ekstrem, men lag kanskje dobbelt opp av middager, frys og ha klar til en dag du har dårligere tid?

    Jeg vet at det ofte anbefales å handle en gang i uken, med tanke på impulskjøp. Dette greier ikke jeg, men fungerer nok for mange.

    #300kr1uke






    Dag 4: Laks

    • 22.01.2016, 13:00

    En i NAV har laget en meny for de som ønsker å spare penger. I dag er det laks vi skal prøve! 

    Fra artikkelen:

    Torsdag: Laks (52,50 kroner)

    Tre lakseskiver i ildfast form i ovn

    Kok opp potet og resten av brokkolien fra mandag

    Server med rømme

    Handleliste:

    • Tre lakseskiver
    • Rømme

    Dette ble til sammen 69,90 kroner.

     


    Godt måltid, men savnet mer brokkoli!

     

    Næringsinnhold (sammenlagt per person):

    Laks: kcal: 420 / fett: 30 / protein: 23,8 / karbo: 0

    Potet: kcal: 108 / fett: 0,1 / protein: 2,6 / karbo: 23

    Rømme: kcal: 134 / fett: 14 / protein: 0,9 / karbo: 1,2

    Brokkoli: kcal: 89,3 / fett: 0,2 / protein: 2,4 / karbo: 1,4

    Til sammen: kcal: 751,3 / fett: 44,3 / protein: 29,7 / karbo: 25,6

    Tallene er ifølge matvaretabbelen.no evnt det som står på varen. det eneste jeg har regnet ut er for å finne ut i forhold til hvor mye vi spiste. 

    Det er anbefalt av helsedirektoratet at 25-40% energi skal komme fra fett og 10-20% fra protein. Resten skal da naturligvis komme fra karbohydrater. Med denne retten dekker fett rundt 41 % og nesten protein 16%. Det rare med denne retten er at man skal ha 187,5 gram laks hver. Hvorfor mer enn en porsjon? Hvorfor ikke kjøre på med dobbelt så mye brokkoli i stedet, det er jo veldig lite grønnsaker i denne retten.. 

    Vår mening:

    Tone: Veldig enkelt og godt, men savnet noe mer ved siden av laksen. Det ble liksom..for mye laks?

    GT: Grei, ikke det beste jeg har smakt - det funker!

    Ressurser til gode / som ble brukt:

    Ressurser som ble brukt fra tidligere dager: En halv brokkoli, potet.

    Ressurser som er til gode for videre dager: 150 gram makaroni, masse potet, masse løk, 14 buljonger, 21 brødskiver, 15 egg og rømme.

    Sum:

    Pris for alt vi måtte kjøpe til dagens rett: 69,90 -  17,40 kroner mer enn anslått! Vi har hittil kjøpt inn for 318,60 kroner.

    Pris for det vi faktisk spiste til dagens rett: 50,13 kroner - 2,37 kroner mindre enn anslått! Faktisk forbruk hittil er derfor 134 kroner.


    #300kr1uke


  • Publisert i 300kr1uke




  • Dag 3: Pasta med parmesan

    • 21.01.2016, 13:00

    En i NAV har laget en meny for de som ønsker å spare penger. I dag er det pasta med parmesan vi skal prøve! 

    Fra artikkelen:

    Onsdag: Pasta med parmesan (33,50 kroner)

    Stek kjøttdeig

    Lag kjøttsaus av hermetiske tomater og løk (som med tomatsuppe, men nå med langt mindre vann)

    Bland alt i en gryte

    Kok opp makaroni

    Strø parmesan over maten

    Handleliste:

    • Kjøttdeig
    • 2 bokser hakket tomat
    • Parmesan

    Dette ble til sammen 87,40 kroner.

     


    Dette er omtrent halvparten av maten, så mer enn nok med andre ord!

     

    Næringsinnhold (sammenlagt per person):

    Kjøttsausen: kcal: 399,1 / fett: 17,6 / protein: 39,9 / karbo: 17,2

    Makaroni: kcal: 437,5 / fett: 2,5 / protein: 17,5 / karbo: 81,3

    Parmesan: kcal: 20,8 / fett: 1,5 / protein: 1,8 / karbo: 0

    Til sammen: kcal: 857,4 / fett: 21,6 / protein: 59,2 / karbo: 98,5

    Tallene er ifølge matvaretabbelen.no evnt det som står på varen. det eneste jeg har regnet ut er for å finne ut i forhold til hvor mye vi spiste. 

    Det er anbefalt av helsedirektoratet at 25-40% energi skal komme fra fett og 10-20% fra protein. Resten skal da naturligvis komme fra karbohydrater. Med denne retten dekker fett rundt 18 % og protein 28%, med andre ord gir dette måltidet alene nok protein til en dame som ønsker rundt 2000 kalorier i inntak daglig. Dette ble ett veeldig stort måltid, og kan uten problem mette tre personer.

    Vår mening:

    Tone: Veldig godt, og ganske likt noe vi lager selv. Synes det er litt rart at det ikke er gulerot i den også, er jo selvskrevet i tomatsauser det?! Hvertfall når vi uansett må ha kjøpt det for andre retter.

    GT: Litt kjedelig, grei nok.

    Ressurser til gode / som ble brukt:

    Ressurser som ble brukt fra tidligere dager: makaroni, løk

    Ressurser som er til gode for videre dager: 150 gram makaroni, masse potet, masse løk, 14 buljonger, 21 brødskiver, 15 egg, og en halv brokkoli.

    Sum:

    Pris for alt vi måtte kjøpe til dagens rett: 87,40 -  53,90 kroner mer enn anslått! Vi har hittil kjøpt inn for 248,7 kroner.

    Pris for det vi faktisk spiste til dagens rett: 38,25 kroner - 4,75 kroner mer enn anslått, og den første retten som går over budsjett også på faktisk forbruk! Faktisk forbruk hittil er derfor 83,87 kroner.



    #300kr1uke


  • Publisert i 300kr1uke




  • Handleliste for 300 kroner på en uke

    • 20.01.2016, 13:00

    Tenkte det var greit å gi en handleliste på hva man trenger for å gjøre dette prosjektet.

    • Fiskegrateng
    • 1 brokkoli
    • Potet nok for tilbehør til 2 middager (spørs jo på hvor glad dere er i potet) og en suppe
    • 350 gram makaroni (en boks er som regel en halvkilo)
    • 3 egg (men det er dyrt å kjøpe de minste boksene, så bedre å kjøpe stor hvis du liker egg!)
    • 4 løk
    • Fett til steking, olje er brukt i artikkelen
    • 5 bokser tomat (suppe, saus og chili con carne)
    • 4 buljonger
    • Grovbrød
    • Kjøttdeig for tre middager
    • Parmesan (dette er dyrt, anbefaler den du må raspe selv, de har smak. Evnt kan du bruke gulost, dette er billigere)
    • Tre (...) lakseskiver - mer om det når jeg poster om laksemiddagen
    • Rømme
    • Tacokit (som har salsa, krydder og tacoshell)
    • Tomat
    • Agurk
    • Salat
    • Hvitløk (snakk om noen fedd)
    • Gulrot
    • Ris
    • Chilibønner
    • Kålrabi
    • Purreløk
    • Kylling til grønnsaksuppen

    Alt dette skal bli under 300 kroner. Vel, i det minste om du kun ser på faktiske forbruk.. 

    Oppdatering 25.1: Kjøttdeig skal være til tre middager, ikke to!

     

    #300kr1uke


  • Publisert i 300kr1uke




  • Dag 2: Tomatsuppe

    • 19.01.2016, 13:00

    En i NAV har laget en meny for de som ønsker å spare penger. I dag er det tomatsuppe vi skal prøve! 

    Fra artikkelen:

    Tirsdag: Tomatsuppe (26 kroner)


    Delikate bloggbilder er ikke helt min (eller GT) sin ting..

    Kok makaroni og 3 egg

    Finhakk 1 mellomstor løk

    Ha 3 ss olje i en kasserolle og fres løken til den blir myk (ca. 2 min)

    Tilsett 2 bokser hakket tomat

    Ha oppi 1-2 terning buljong og ca. 6,5 dl vann

    La småkoke i ca. 10 minutter

    Smak til med ønsket krydder, som salt, pepper, timian eller basilikum

    Hvis du ønsker en jevnere suppe kan du bruke stavmikser oppi gryta

    Server med brød, kokt egg og makaroni

    Handleliste:

    • Makaroni
    • Løk
    • Olje
    • 2 bokser hakket tomat
    • Buljong
    • Brød
    • Egg

    Dette ble til sammen 117,40 kroner (men da har vi ikke tatt med olje, det glemte vi). Løk var alt kjøpt inn, så den er ikke med her.

    Mesterkokkene i sving!

     

    Næringsinnhold (sammenlagt per person):

    Suppe: kcal: 245,1 / fett: 18,1 / protein: 6,8 / karbo: 18,2

    Brød: kcal: 77,9  / fett: 2,2 / protein: 3,4 / karbo: 12,2

    Makaroni: kcal: 175 / fett: 1 / protein: 7 / karbo: 32,5

    Egg: kcal: 128,7 / fett: 9,2 / protein: 11,2 / karbo: 0,3

    Til sammen: kcal: 626,7 / fett: 30,5 / protein: 28,4 / karbo: 63,2

    Tallene er ifølge matvaretabbelen.no evnt det som står på varen. det eneste jeg har regnet ut er for å finne ut i forhold til hvor mye vi spiste. 

    Det er anbefalt av helsedirektoratet at 25-40% energi skal komme fra fett og 10-20% fra protein. Resten skal da naturligvis komme fra karbohydrater. Med denne retten dekker fett rundt 34% og protein 18% av energiinntaket. Det skal nevnes at mye av fettet kommer fra oljen, og mye av det blir igjen i panna. Fettet blir derfor høyere enn det skulle vært. I tillegg hadde vi litt løk og to baconstriper til overs, som vi piffet retten opp med. Vi hadde derfor noe høyere inntak. Vi valgte fullkornpasta da det var det billigste, og beregnet 50 gram til hver.

    Vår mening:

    Tone: Dette er en god, typisk tomatsuppe. Veldig likt det vi har brukt før, men vi bruker gjerne melk eller kokosmelk. Tommel opp!

    GT: Betydelig bedre enn gårsdagens, ikke at det skulle så mye til.

    Ressurser til gode / som ble brukt:

    Ressurser som ble brukt fra tidligere dager: Løk.

    Ressurser som er til gode for videre dager: 400 gram makaroni, masse potet, masse løk, 14 buljonger, 21 brødskiver, 15 egg, og en halv brokkoli.

    Sum:

    Pris for alt vi måtte kjøpe til dagens rett: 117,4 - 91 kroner mer enn anslått! Vi har hittil kjøpt inn for 161,30 kroner.

    Pris for det vi faktisk spiste til dagens rett: 25,63 kroner - 37 øre mindre enn anslått! Faktisk forbruk hittil er derfor 45,62 kroner.



    #300kr1uke


  • Publisert i 300kr1uke




  • Dag 1: Fiskegrateng

    • 18.01.2016, 13:00

    En i NAV har laget en meny for de som ønsker å spare penger. I dag er det fiskegrateng vi skal prøve! 

    Fra artikkelen:

    Mandag: Fiskegrateng (26 kroner)

    Fiskegrateng fra Firstprice, kok opp poteter og en halv brokkoli

    Handleliste:

    • Fiskegrateng
    • Potet
    • Brokkoli

    Dette ble til sammen 43,90 kroner. 



    Næringsinnhold (sammenlagt per person):

    Potet: kcal: 108 / fett: 0,1 / protein: 2,55 / karbo: 23

    Brokkoli: kcal: 89,3 / fett: 0,2 / protein: 2,4 / karbo: 1,4

    Grateng: kcal: 247,5 / fett: 10,1 / protein: 15,75 / karbo: 21,8

    Til sammen: kcal: 444,8 / fett: 10,4 / protein: 20,7 / karbo: 46,2

    Tallene er ifølge matvaretabbelen.no evnt det som står på varen. det eneste jeg har regnet ut er for å finne ut i forhold til hvor mye vi spiste. Vi hadde også en smørklatt på, så det er mer fett enn det som står.

    Det er anbefalt av helsedirektoratet at 25-40% energi skal komme fra fett og 10-20% fra protein. Resten skal da naturligvis komme fra karbohydrater. Med denne retten dekker fett rundt 16% (mer med smørklatten) og protein nesten 19%. Med andre ord bør man gjerne fete opp andre retter denne dagen, ellers er den innenfor anbefalingene til hdi på akkurat dette.

    Vår mening:

    Tone: Uæ, dette minner meg om da jeg var yngre og ble tvingi i helt forferdelig vond mat. Måtte til slutt finne frem ketchup og dynke fisken i det. Jeg tror ingen under 60 liker fiskegrateng..

    GT: Smakte helt jævlig, for å si det mildt.

    Ressurser til gode / som ble brukt:

    Ressurser som ble brukt fra tidligere dager: INGEN, det var jo første dag.

    Ressurser som er til gode for videre dager: En halv brokkoli, masse potet.

    Sum:

    Pris for alt vi måtte kjøpe til dagens rett: 43,90 - 17,90 kroner mer enn anslått!

    Pris for det vi faktisk spiste til dagens rett: 19,99 kroner - 6,01 kroner mindre enn anslått!


    #300kr1uke


  • Publisert i 300kr1uke




  • Prosjekt: Middag for 2 i en uke, 300 kroner

    • 17.01.2016, 13:00

    En i NAV har laget en meny for de som ønsker å spare penger. På lenken står det syv middager, som til sammen skal være nok mat for to personer og koste 300 kroner. Dette har jeg og GT bestemt oss for å prøve! Jeg kommer til å ha ett innlegg hver dag om hvordan det går, og hva både jeg og GT syntes. Dette innlegget vil jeg til slutt oppdatere med link til innleggene. Til slutt kommer det også ett oppsummeringsinnlegg.

    Her er rettene, med prisen de anslo og deretter prisen det ble (oppdateres dag til dag, så spørsmålstegnene blir byttet ut med faktisk beløp!):

    1. Fiskegrateng (Forslag: 26 kroner, ble: 43,9/19,99 kroner)
    2. Tomatsuppe (Forslag: 26 kroner, ble: 117,4/25,63 kroner)
    3. Pasta med parmesan (Forslag: 33,5 kroner, ble: 87,50/38,25 kroner)
    4. Laks (Forslag: 52,5 kroner, ble: 69,90/50,13 kroner)
    5. Taco (Forslag: 47 kroner, ble: 57,30/48,52 kroner)
    6. Chili con carne (Forslag: 55 kroner, ble: 110,55/72,14 kroner)
    7. Grønnsaksuppe med grovbrød (Forslag: 26 kroner, ble: 155,43/32,01 kroner)

    Kvitteringen viste at  alt man trengte gjorde at man betalte 634,5 kroner. Men da kjøpte vi inn 1,6 kilo kylling, 2,5 kilo potet, 2 kilo løk, ris for åtte måltider også videre. Dette teller jo ikke med for hver enkelrett, men er viktig å ta med i betraktningen på hvor dyrt/billig dette er. Det hjelper jo ikke at de syv dagene koster 300 kroner, hvis det blir mye mat til overs som bare må bli kastet.

    Hvis prisene IKKE stemmer, så skal det sies at det mangler 34 kroner her for å nå 300 kroner. Med andre ord så lenge ingen blir mer enn fire, fem kroner dyrere enn påstått vil det fortsatt være innafor! Dette blir spennende.. 

    #300kr1uke


  • Publisert i 300kr1uke




  • Diett

    • 12.01.2016, 11:29

    Ordet diett. Det er ett ord jeg tror skaper flere tanker hos mange. For de fleste kanskje negative? Slik er det for meg i det minste. For når jeg hører diett, så tenker jeg på de poseblandingene vi alltid hadde i trappa opp til loftet da jeg var ung. Jeg tenker på brokkoli, torsk og gulerøtter. Knekkebrød. Jeg tenker på de gangene alle koser seg, og ikke en selv. På sinne, siden man ikke får spist nok. Diett og treningssentre er jo ganske sentralt for måneden januar. Ikke så rart kanskje? Nytt år. Nyttårsforsetter. 

    Samme kommer til ordet slanking. Her igjen får jeg maange tanker, og så og si kun negative. For meg er slanking og ekstrem-slanking det samme. Det vil si at en person som kutter ned på søtsaker, prøver å spise sunnere og håper at det skal føre til vektnedgang ikke er noe jeg ser på som slanking. Dette vet jeg at GT ikke er enig med meg i.

    Det at det er nytt år er ikke det som har fått meg på disse tanker, det at det er under 8 måneder til jeg blir kone? Det derimot har fått meg til å tenke på det. Åtte måneder, det er jo ingenting. Det er mindre enn ingenting til jeg skal gå ned alteret.

    Hilsen ei med mange tanker i hodet om dagen. Man skal jo være finest mulig på bryllupsdagen, skal en ikke?

    #TogG


  • Publisert i Blogg




  • Velkommen 2016!

    • 06.01.2016, 12:54

    Ah, 2016. Rart å tenke på, at jeg var sikker på i 2010 at innen i dag (eller starten av 2016 da) så ville jeg ha vært i Orlando. Den gang ei, har jo fortsatt ingen planer om det!

    Men planer for i år, det har jeg! Ikke veldig mange, men store.

    • Jentebord i januar
    • Kroppspleie fra mai til september
    • Londontur i juli! :D
    • Vi gifter oss i september! =D ( #TogG )

    Og jeg regner med at det blir mange, mange mindre planer etterhvert. Men akkurat nå er det disse tingene jeg gleder meg til i 2016. Har nok å henge fingrene i fram til september, med andre ord!


  • Publisert i Blogg




  • Ønskeliste

    • 03.01.2016, 12:05

    I dag er det faktisk bare 8 måneder igjen. Hvor blir det av tiden?

    Ett spørsmål jeg føler kommer oftere og oftere nå.. er hva vi ønsker oss. I gave. Og hva ønsker vi oss egentlig?

     

    Hva skal ett par ønske seg, som ikke vet hvor de kommer til å bo når de gifter seg? Kanskje har man hus, og behov for masse, kanskje bor en fortsatt i samme slitne leiligheten, som alt er fult stappet? Kanskje vi har funnet oss en leilighet som vi har planer om å bo i i en del år? Det er mange ting vi ønsker oss, men først når vi bor ett annet sted enn der vi bor nå.

    For eksempel har vi ett superstort behov for ny seng, da vi nå sover på to enkeltsenger (trappen for trang for å bære opp dobbeltseng). Men vi kan jo ikke ønske oss det mens vi bor der nå, nettopp på grunn av det i parentes. De fleste møbler skulle vi gjerne byttet ut, men det er jo ingen vits mens vi bor hvor vi gjør. Såklart tror jeg vi kan få latt ting stå hos våres foreldre, men da blir jo mye av vitsen borte..

    Det som alltids passer er jo tallerkener, glass, bestikk.. Men hvis vi skal flytte like etterpå, så er jo ikke det å ha enda mer å bære på ønsket. Og tenk om det knuser under flyttingen? Men dette er jo noe som for meg ville vært helt greit å latt stå hos foreldre hvis de godtok det..

    Vi kan jo trygt ønske oss penger, og midler for å dra på bryllupsreise. Noe vi sannsynligvis gjør året etter, vi skal i det minste ikke dra i år (wow - det er rart å si det. For det er jo faktisk i år.. I år vi gifter oss..!). 

    En ting både jeg og GT er enige om er at vi vil ha en ønskeliste. Da er det bare så synd at vi har null peiling på hva vi skal sette på den.

    #TogG


  • Publisert i bryllup








  • Litt om Tones liv. Ei helt normal person fra Hønefoss.



    Arkiv


    Designet av (men modifisert av Tone)



    hits