Tones lille hjørne
Hvor mye er kroppen din verdt?

 • 16.08.2015, 15:15

De som kjenner meg noe godt vet at jeg er fan av organdonasjon og blodgivning. De som kjenner meg enda bedre vet at jeg også er fan av å bruke kroppen til forskning. Dette innlegget dedikerer jeg til de gode folkene som står bak dette.

Blodgivning

14.2.11 meldte jeg meg som blodgiver. Jeg har ikke fått gitt blod mange ganger. To ganger har jeg måttet vente på grunn av tatovering, en gang på grunn av piercinger, en gang på grunn av vaksine, tre ganger på grunn av reise til utlandet, to ganger på grunn av operasjon, ett par ganger på grunn av kvisene jeg sliter med på ryggen, jeg har måttet ventet lengre på grunn av føflekker og leververdier, og at kroppen lager mindre blod, og så klart har jeg måttet vente da jeg har fått kjæreste.

Så mange ganger har jeg ikke hatt gleden av å gi blod, men jeg gjør det så ofte jeg kan. Og jeg sier ALLTID i fra til blodbanken med en eneste gang jeg har visst at det ikke går. 

Hvorfor gi blod (låner hjelp fra giblod.no!)?

 • Det finnes ingen erstatning for blod
 • Når du har gitt blod trenger du mindre alkohol for å bli pussa ;)
 • Blod har begrenset holdbarhet
 • Det går stadig vekk folk som ikke kan gi blod (amming, graviditet, medisiner, sykdommer)
 • Kreft, ulykke, operasjon, blodsykdom, brannskader, fødende og nyfødte kan alle trenge blod
 • Du får en minihelsesjekk, tro meg, er noe feil med blodet, vil de ikke ha det!
 • Snille folk som stikker deg, og gir deg god kjeks og juice! :) 

De som er blodgivere kan også melde seg inn i benmargsgiverregisteret. 

Organdonasjon

Før jeg meldte meg som blodgiver fylte jeg ut kort for organdonasjon. Det finnes ikke noe register for dette i Norge. Kommer spørsmålet opp kan jo ikke du svare, det er de nærmeste som bestemmer om det kommer til organdonasjon. Det er derfor veldig viktig at dine nærmeste vet hva du føler om organdonasjon, det er ikke nok at du har kortet! Og selv om du er positiv til organdonasjon, så hjelper dessverre ikke det om de andre er negativ til det.

Jeg har selv holdt stand i Hønefoss på organdonasjondagen, og har derfor to esker med informasjon som ingen har hatt lyst til å ta tilbake etter dagen. Min familie og venner vet hva jeg synes. 

Om alle organene er i orden, er det syv organer som blir tatt. Hjerte, lunger, leveren, nyrene, bukspyttkjertelen. Syv personers liv kan bli reddet. Du må ikke være registrert blodgiver for å kunne være organgiver. Vev kan også doneres. Du må ha ganske frisk kropp, cirka 0,5% av alle dødsfall i Norge kan være organdonorer i praksis.

Legemedonasjon

Sist men ikke minst, hva med resten av kroppen? Den kan brukes til forskning, til undervisning, til å hjelpe de som skal hjelpe oss med å bli bedre og klare! En må være 18 år for å fylle ut avtalen, og ja, en må fylle ut en avtale. Kroppen må være klar til balsamering (mumie :O) helst før det er gått 48 timer etter at en gikk bort. Derfor er det som med organdonasjon greit at de nærme deg vet at du har en slik avtale. Tenk nøye gjennom dette før du skriver den, men ikke vær redd - angrer du kan du når som helst avslutte avtalen.

Det anbefales at kroppen blir kremert etter ferdig bruk, for de pårørendes del. Kroppen blir som regel beholdt i rundt to år, men en kan i avtalen si at det for eksempel skal gå maks 6 måneder. Hvis du er organdonor vil det først sjekkes om du kan donere organene dine, før kroppen blir videresendt til de du har avtale med.

 

Fire valg, en av de som går på mens du kan gå. Ikke for å gi noen dårlig samvittighet, men hva er kroppen din verdt? Jeg er oppført på alle fire, er du?


 • Publisert i anbefaling • laylow x 👀

  16.08.2015 kl.15:17

  Wow! ☆

  Skriv en ny kommentar


  Litt om Tones liv. Ei helt normal person fra Hønefoss.  Arkiv


  Designet av (men modifisert av Tone)  hits